Seizoen 2008

Winnaars 2008

Winnaars seizoen 2008


 Overnachtkampioenschap NICZWH 0226

Overnachtkampioenschap NICZWH gaat over 6 meerdaagse fondvluchten.
3 onaangewezen 1:10, 3 aangewezen 2 van de bovenste 3 en 1 keizer generaal.
Voor deze vluchten zijn er 3 duifkampioenschappen.

Eindstanden NICZWH seizoen 2008

 Saco Eekma Cup

De liefhebber met het hoogste aantal punten op alle vluchten, exclusief Morlincourt en inclusief FU2000 Limoges wordt de winnaar van de Saco Eekma Cup.

 

Eindstand Saco Eekma Cup 2008



NIC Uitslagen

A11 Limoges Fondunie 2000  Google

A10 Berlijn Google

A08 Morlincourt Google

A07 Bordeaux Google

A06 Bergerac Google

A05 Frankfurt an der Oder Google

A04 Montauban  Google

A09 Perigueux Google

A02 St. Vincent Tyrosse  Google Maps

A01 Limoges  Google


Bennie Homma winnaar van de supersnelle najaarsklassieker Limoges Fondunie 2000

Het waaide flink afgelopen zaterdag. Of het de naschok van de zomer is of de vooraankondiging van een vroege herfst, is nog even afwachten. De temperatuur toont milde zomerse waarden dus de bladeren kunnen wel eens vroeg loslaten. Voor de duiven moet het gevoeld hebben alsof ze bergaf gingen op een fiets zonder rem met die rugwind die ze naar huis blies.

Op deze zaterdag wordt de najaarsklassieker voor de fondliefhebbers vanuit Limoges vervlogen. De regenfronten lieten een lossing op de vrijdag niet toe zodat deze naar de zaterdag moest worden uitgesteld.

 

Voor de fondvlucht vanuit Limoges waren door een elftal fondmannen uit de zuidwesthoek nog 77 duiven aan de start gebracht. Dit zou ook een vlotte race worden. Zaterdagmiddag om 15 uur gingen de manden open en kon er gestart worden met de terugreis van 838 kilometers naar Balk. Een jaarling van de hokken van Bennie Homma tartte de wetten van de natuur en zette haar reis in de nachturen door. Zij arriveerde in volledige nacht om 01.50.09 uur en zou landelijk ook op een toppositie uitkomen.

Lokaal zou het de overwinning betekenen aan een samengestelde snelheid van 3056 mpm. In de vroege ochtenduren om 06.33.35 uur kreeg Jan Spijkerman uit St.Nicolaasga zijn eerste duif op de hokken goed voor plaats twee aan 2446 mpm. Bennie en Loes Homma waren weer goed voor de plaatsen drie en vier met aankomsten om 06.39 en 06.47 uur.



Bordeaux overwinning in NIC ZWH voor Sjaak Buwalda

De wind blijft maar strak in het zuidwesten hangen. Echte zomerwarmte is nog geen sprake van, er waaien nog behoorlijke regenpartijen over de lage landen. De duiven hebben er schijnbaar geen last van, ze laten zich niet meer gek maken. De laatste van zes overnachtvluchten in het reguliere programma werd afgelopen zaterdag op de eerste van augustus vervlogen. De bekendste Franse wijnstad werd aangedaan voor een tweedaagse race onder perfecte omstandigheden, voor moderne fondduiven een normale klus. Om het fenomeen nachtvliegen maar zoveel mogelijk te beperken, werd er besloten de lossing om 15 uur op de vrijdagmiddag te zetten. Toch waren er landelijk een groepje duiven die zich niets aantrok van de natuurlijke barrière, en zetten hun huisreis voort in het donker. Vijftien fondmannen uit de zuidwesthoek hadden 230 duiven bijeen gebracht voor een wedstrijd over 992 kilometer tot de winnaar.

 

De vroege zaterdagochtend werd gewekt door de eerste aankomsten kort na het opkomend ochtendlicht op kortere afstanden, daarmee de fondmannen in het noorden maar konden gaat zitten wachten.

Om 7.00.36 werd Sjaak Buwalda in Nijemirdum als eerste in Friesland een aankomst registreren. Zijn vierjaarse weduwduivin genaamd Prada, mocht haar vliegcarriere beëindigen met een provinciale overwinning. Daarnaast werd het een 5e plaats nationaal in de noordelijke sector en een teletekst notering. Gemiddeld werd een snelheid van 1962 meter per minuut op papier gezet, waarbij vermoed mag worden dat ze een flink stuk heeft gevlogen in de nachturen. Bennie en Loes Homma mochten net als Sjaak hun derde teletekst notering van dit seizoen bijschrijven. Om 07.49 arriveerde hun tweejaarse nestduivin, welke eerder dit seizoen als goed was voor een teletekstnotering op Limoges. Deze keer betekende de 2e stek in het NIC een achtste plek in de sector aan 1798 mpm. Om 8.29 arriveerde Bennie zijn tweede duif, ook een 2-jaarse nestduivin, goed voor plaats drie met 1676 mpm. Sjaak Buwalda was met 6 duiven in de race, weer goed voor de vierde stek met zijn 3-jaarse weduwduivin Katusja om 09.38 uur aan 1496 mpm. Klaas de Vreeze op plek vijf, Cees de Boer op zeven en de Combinatie de Boer op 9 maakten de top-10 compleet.

 


Klaas de Vreeze sterke winnaar Bergerac in NIC ZWH

Het weerbeeld lijkt maar niet van patroon te willen veranderen, en dat al bijna het gehele fondseizoen lang. U gaat het natuurlijk ook maar om een paar weekenden waar wij deze vluchten ondergaan, maar er lijkt toch of er een vloek op zit. Mogelijk hebben de Belgen de weergoden getornd want waar half Europa vol in de zon zit, krijgen onze Waalse en Vlaamse vrienden het ene regenfront na het andere te verwerken, recht over de Ardennen, zo de Noordzee op. Laat dat nou net het gebied zijn waar onze gevleugelde wonderkinderen doorheen moeten. Gaasterland is bijna niet meer zichtbaar. De maïs staat tot ver boven manshoogte, de eerste kolven beginnen zich te ontwikkelen, en de toppen staan op de wind meewaaiend in bloei. De noordelijke klassieker Bergerac zou vervlogen worden. Het lossen was een kiezen tussen meerdere slechte dagen in het vooruitzicht. Gelukkig werd gekozen voor de minst slechte, gezien het verloop bij andere fondvluchten in de Vlaanders. Zondag om 12 uur gingen de manden los, en kon gestart worden onder prima omstandigheden, tot Noord-Frankrijk. Het regenfront dwong de duiven tot een halt, voor de nacht uren konden beginnen. Tot halverwege de maandagochtend zat het dicht, daarna, gezien de aankomsten, werd de reis vervolgd, met toch een prima verloop en vlotte aankomsten. Vanuit het NIC ZWH stonden 349 strijders aan de start van 30 fondspecialisten uit zuidwest Friesland.

 

Klaas de Vreeze uit Bakhûzen mag zich inmiddels Bergeracspecialist noemen, met een aantal teletekstnoteringen inde afgelopen jaren en een nationale overwinning is dit zwaar te ontkennen. Zijn duiven kunnen in ieder geval de einde juli warmte prima waarderen in hun open hokken. Om 13.31 kon Klaas met toch een ribbel in zijn stem, melden dat zijn eerste duif gearriveerd was. Na een afstand van 962 kilometer te hebben overbrugt kreeg Klaas zijn 5-jaarse nestduif op een gemiddelde snelheid van 881 meter minuut de finishvlag voor ogen en pakte zowel de NIC als de provinciale overwinning op naam. Op teletekst verscheen Klaas de Vreeze op plaats 5 terug, weer top, en komend weekend favoriet op Bordeaux. Jouke Waterlander, hij speelt enkele vluchten, maar als hij meedoet dit jaar, staat hij van voren. Om 14.04.50 uur klokte Jouke zijn 4-jaarse kopduif welke op zilver uitkwam aan 870 mpm op de hokken in Skarsterbrêge. Deze twee heren hadden een groot aandeel in de kop van de uitslag. Klaas de Vreeze nam ook de derde stek in beslag. Deze bronswinnaar arriveerde om 13.51 en kwam nog uit op 865 mpm en is ook kopwerk. Verder was ook plaats 7 voor Klaas. Jouke klokte nog om 14.24 en 14.25 goed voor 5e en 9e. Cees de Boer in Stavoren kreeg ze ook aan een touwtje. Hij begon om 14.01 op plaats 4, dan 11e en 14e en pakt zeven van zijn negen ingezette duiven op papier. Het verloop was verder prima, zodat voor 17 uur het concours gesloten werd op Balkster tijd op 743 mpm.


Johannes Ringnalda winnaar Frankfurt in NIC ZWH 

Sinds de Olympische spelen in München werd jaarlijks de enig overgebleven Duitsland klassieker vanuit de Bayerse hoofdstad vervlogen. Nadat de afgelopen edities een niet al te geweldig verloop kenden hebben de organisatoren voor een ander losstation gekozen, om toch een oostlijnvlucht te kunnen vervliegen. Gekozen werd voor een vlakke raceroute, geen bergpassages zodat er minder weersveranderingen te verwachten zijn. Richting Polen dan maar en juist stoppen daar waar het voorheen Oostblok begon. Frankfurt aan de Oder dus op goed 600 kilometer tot het inkorfcentrum in Balk. Er verschenen vanuit het NIC ZWH 146 duiven aan de start. De lossing moest vanwege de regenfronten op zaterdag, naar de zondagochtend worden uitgesteld. Om 06.55 uur werd er gelost, met een pittige westenwind op kop, die meer aanwakkerde met het naderen van het thuisfront.

 

Johannes Ringnalde uit St.Nicolaasga mocht als eerst een jaarling begroeten vanuit Duitsland.

Om 17.21.03 uur werd de aankomsttijd geregistreerd bij Johannes, en kon hij zijn eerste NIC ZWH overwinning op naam zetten. De winnende snelheid kwam uit op 937 meter per minuut, waaruit blijkt dat het toch behoorlijk zwaar was. Henk Kurpershoek uit Workum was goed voor plaats twee. Hij registreerde ook een jaarse, om 17.42.10 uur welke met 20 kilometer meer op de teller dan de winnaar, uitkwam op een gemiddelde snelheid van 936 mpm, goed voor zilver. In de Noordoostpolder was de nummer drie terug te vinden. Bij de combinatie Lelieveld en Van der Locht werd om 17.32.34 uur de eerst aankomende duif verwelkomd. Zij kwamen uit op 904 mpm op een afstand van 576 kilometer. Het werd uiteindelijk een zware vlucht door de flinke kopwind. Of er een vervolg editie komt volgend jaar is nog even de vraag.


Sjaak Buwalda overtuigend winnaar Montauban in NIC ZWH

De Gaasterlandse boeren kijken al weken opgewekt naar buiten, wat ongeveer overeenkomt met het volluit juichen van Italiaanse voetballer. Reden? Het lijkt alsof de natuur heeft afgesproken een waterballet af te wisselen met goddelijke warmte, waardoor de gewassen niet groeien met omhoog schieten. Gevolg is dat als ik over de Hege Bouwen rijdt, de bocht niet meer kan overzien, teken dat de maïs bijna op ooghoogte staat. Afgelopen weekend blies er een warme zuidoostenwind, ideaal voor westelijk gelegen duivenhouders, om ze dan ook nog even vroeg te pakken is deel twee. Een wedvlucht vanuit Montauban kregen onze racewonderen voor de kiezen, meer dan 1000 kilometers onder prachtige omstandigheden. Geen regenwater op de rechte lijn naar huis, geen ochtendmist, maar overheerlijke warmte en dat was goed aan de arriverende duiven te zien. Ze hadden niet of amper geleden, hulde aan de begeleiders. ’s middags na thuiskomst leek het alsof onze favorieten niet weg waren geweest, schijn bedriegt natuurlijk deels, de spieren waren flink gebruikt, het blijft altijd nog 1000 kilometer.

 

Vanuit het NIC ZWH waren 193 gevleugelde racewonderen aan de start gebracht door 19 duivenhouders uit de Zuidwesthoek. Om 13 uur konden de manden open, en werd er gestart onder een hemelsblauwe open lucht en een zachte wind. Met een flinke plof, uit de lucht recht naar beneden op de antenne, landde de 3-jaarse weduwduivin, luisterend naar de naam Aprillia, van Sjaak Buwalda uit Nijemirdum, en opende het bal.

Zij werd geregistreerd om 09.13.57 uur, en het zag er lange tijd naar uit dat ze voor de hoogste overwinning zou gaan in de noordelijke sector. Met gemiddeld 1225 meter per minuut over de 1014 vliegkilometers ging Sjaak uiteindelijk met een toch geweldige 2e nationaal in sector IV aan de haal tegen 2040 duiven. De weduwen van Sjaak volgden elkaar vlot op en met 10 stuks in concours zijn er aan prijs 80 in Sector IV vijf stuks Buwalda’s in Nijemirdum. Klaas de Vreeze wist ze ook goed te pakken. Hij begint met een jaarling om 10.04.32 op de zilveren podiumplaats in het NIC. Deze kopduif kwam uit op gemiddeld 1154 mpm. Ook de plaatsen 4 en 5 waren voor de De Vreeze kolonie om 10.28 en 10.33 uur. Dirk Adema uit Sneek was de derde duivenman die de duiven goed kreeg vanuit het Franse. Hij begint om 10.38.23 uur met zijn eerste aankomende, welke op plek 3 uitkwam met 1133 mpm. De aankomsten volgden vlot op elkaar zodat er om 12.13 uur gesloten kon worden op 1006 meter per minuut. 


Jouke Waterlander winnaar Perigueux in NIC ZWH Friesland

 

De Gaasterlandse maïs groeit vlot en staat inmiddels bijna oant de middel. Van warm zomerweer is nog geen sprake, al lijkt de zuidwesthoek dit jaar in tegenstelling tot de rest van Nederland gezegend te zijn. Waar anderen baden in regenwater, liggen wij Gaasterlanders week op week te zweten in de zon. De duiven voor de meerdaagse fond treffen dat overige weer, regen afgewisseld met hoge Hollandse schaapwolkenvelden. Die regenbuien in de nachturen kunnen echte racebrekers zijn, zo ook afgelopen weekend op de marathon vanuit Perigueux. De mannen van het fondmetier uit de zuidwesthoek brachten weer een groot aandeel van 438 duiven aan de start voor deze race over 927 kilometer tot het centrum van Balk. Met 32 deelnemers bleek maar weer eens onderschreven dat er een groeiende belangstelling is voor de grote fondwedstrijden, nu ook waren er nieuwe gezichten te begroetten. Door de voorspelde wind achter werd er gekozen voor een verlate lossing. Ging in het verleden de manden kort na het middaguur open, nu werd er pas om 15:00 uur het sein los gegeven en kon een groot deel van het traject toch nog de eerste dag overbrugd worden. Dit om te voorkomen dat een groot deel ’s nachts zou doorzetten, altijd weer een vraagteken. Vroeg op de zaterdagochtend konden de eerste aankomsten geregistreerd worden, maar tot 12 uur vielen niet meer dan zes aankomsten te noteren. Pas na het middaguur verschenen de vleugels boven de hokken en om 15.30 uur was het lokaal gebeurd met het aantal prijsduiven per viertal, teken dat er een lastige start op de tweede dag was.

 

Jouke Waterlander mocht zijn eerste regionale NIC overwinning in de ZWH op naam zetten. Al op de vroege zaterdagochtend om 07.17.33 uur arriveerde zijn 4-jaarse kopduif op de hokken in Scharsterbrug.

Jouke zette niet alleen zijn naam hiermee bovenaan de NIC lijst, maar wist zich ook op teletekst geplaatst met een prachtige 4e stek in het provinciale NPO concours. Cees de Boer uit Stavoren is bezig met een sterk seizoen, en zag zijn inzet bekroond met een teletekstplaats. Om 08.02.39 uur melde een tweejaarse zich in de legendarische havenstad welke met 1429 mpm in de regio de tweede stek voor zich opeiste. In het totale Friese concours zal dit een negende plaats opleveren. In een echte broedertwist wist Gerrit de Boer, broer van Cees, uit het nabij gelegen Warns, daar waar de Friezen de Hollanders terug het water op joegen, zich ook in de top-3 te nestelen. Om 08.17.02 kregen Gerrit en Gerbrich een jaarling op kop, die uitkwam op 1398 mpm op de bronzen stek. Broer Cees kreeg om 09.49 uur een driejaarse goed voor plaats 4. In de top-10 werden de overige plaatsen verdeeld tussen Bakker uit Hommerts op 5, Adema uit Sneek op 7 en Woudstra uit Langweer op 8. Komend weekend wordt de strijd vervolgt met de 1000 kilometer en meer vanuit Montauban.


Bennie Homma toont klasse met overwinning op St.Vincent in NIC ZWH 

De maïs staat inmiddels bijna tot kniehoogte op de velden in Gaasterland. De warmte is vertrokken, opgejaagd door de zeewind die het van nu weerbeeld bepaald. Regen rond de langste dag betekend volgens weerguru’s dat het pas augustus weer warm wordt. Frisse lucht en veel zuurstof onder dikke wolken en verspreide regenbuien. Voor de natuur een hele opluchting in ieder geval, en voor onze kleine strijders mildere omstandigheden dan onder het vlammende koperwerk te moeten vliegen. Buien kunnen nog wel een struikelblok vormen. Ga je er doorheen, heb je een nat pak wat energie kost, ga je er omheen, maak je extra kilometers, en ook dat vreet energie. Tussen St.Vincent aan het begin van de Pyreneeën en Friesland zitten toch een slordige 1145 vliegkilometers, op zich al een hele opgave. Beetje kopwind en wat buitjes onderweg en het wordt een heel stuk.

 

Vrijdagmiddag om 13 uur werd het startsein gegeven voor de koninginneklassieker vanuit St.Vincent. Aan de start stonden 155 gevleugelde fondmannen en vrouwen van 20 deelnemende Zuidwesthoekers, welke op de dinsdagavond in Balk werden afgegeven in de handen van de begeleiders. De start was prima volgens de berichten, al was op de radar te zien dat er op de hoogte van Bordeaux toch hemelwater ter aarde kwam. Verder moet het prima geweest zijn onderweg.

Om 11:15:37 was het een zevenjaarse kras duivin van de kampioenenkolonie van Bennie en Loes Homma die het mooie weer ging maken, en haar tijdsafdruk maakte. Op 1146 kilometer kwam de regionale winnares uit op 1197 mpm.  Alleen een vijftal duiven onder de rivieren en een tweetal boven de rivieren waren sneller dan deze geweldenaar in een concours van 20.000 duiven. Dit kleine massieve duifje was eerder al top met een 2e NPO op Ruffec in 2004, maar deze 2e nationaal St.Vincent in Sector IV overtreft al haar eerdere inzetten. Het duurde tot 13:46:33 voordat de regionale nummer twee op de hokken van Sjaak Buwalda in Nijemirdum neerstreek. Hij zag een driejaarse zwartkras weduwduivin vanuit het niets op de valkplank, moegestreden tegen de elementen, de antenne passeren, en verscheen met haar inspanning op teletekst plaats 9 in de noordelijke sector aan een snelheid van 1030 mpm. Jelle de Boer wist met een vijfjaarse het podium van de NIC ZWH vol te maken. Hij eindigde met de aankomst om 13:39:04 uur op de hokken in IJsselmeerplaats Makkum aan 996 mpm op de bronzen stek. 

Om 18:42 uur Gaasterlandse tijd was het gedaan met de prijzen en was de conclusie, dat was een echte St.Vincent. 17 van de 20 deelnemers stonden op papier en toont waar de kracht van dit nationale inkorfcentrum zit.


Sjoerd Grouwstra pakt zege op Limoges in NIC ZWH

 

Het seizoen voor de grote fondvluchten is begonnen, en hoe. Gelijk met een vlucht om voorlopig even niet te vergeten. We kenden een lange periode van warmte, die de grond volledig uitdroogde. Daarna kwam de regen, weerfronten die kort op elkaar volgden, die voor veel verstoring in de lucht zorgt. Voor ons mensen voelbaar als tropisch en als je geen topprestatie hoeft te leveren, best te overleven. Moet je echter onder zulke omstandigheden rennen, vliegen, jagen, dan kun je het best eens zwaar hebben. Vrijdagmiddag om 14:30 werden de duiven gestart, met een lichte zuidwest, naar noordwest draaiende wind, daar zat niet het probleem. Vrijdagnacht kwam uit het zuidoosten een zwaar regenfront over de strook Noord-Frankrijk tot midden Nederland. Dit was voorspeld, zelfs op de radio dat het noodweer in het oosten van België was. In dit front zijn, naar verwachting, de duiven terecht gekomen, net toen ze buiten aan het overnachten waren. In de vroege ochtend laat de opkomende zon het grondwater verdampen tot een dikke, zwaar te ademen damplucht. Dit maakt de terugtocht extra zwaar. Vergelijk het met een marathon. Waarbij na 30 kilometer tegen de hardlopers wordt verteld dat ze de laatste 10 kilometer met een blinddoek op door een bak met ijskoud water, tot hun middel met kleren aan, moeten afleggen. Stel je voor wat dit met een lichaam doet, warm van de inspanning, naar absolute kou met vermoeidheid en een zwaar nat pak. De wedstrijd verandert spontaan in een survivaltocht.

 

Vol hoop en goede verwachting togen 32 liefhebbers van de meerdaagse fond, naar het nationaal inkorfcentrum ZWH in Balk. Ze brachten een niet eerder gezien totaal van 612 duiven aan de start, van nieuwe jaarlingen, klaar voor hun eerste test, plus een vracht meer ervaren duiven. Verwelkomd werden leden van onze collega verenigingen van Bolsward, Sneek, St.Nicolaasga, Koudum en de eigen Balkster vereniging, die hierbij een regiofunctie bekleed. Het werd behoorlijk koud op de zaterdag, en dan is wachten lang. Lang op onze gevleugelde strijder die een goede 830 kilometer moesten afleggen tussen lossingsplaats Limoges en de Friese zuidwesthoek. Om 11.34.35 uur arriveerde de eerste NIC ZWH duif op de hokken van Sjoerd Grouwstra in havenstad Stavoren. In de gehele noordelijke sector was dit gelijk ook de twee gemelde tegen 5000 duiven, een absolute topprestatie van onze eigen NIC inkorfmanager. Met een kleine ploeg van zes gevleugelde strijders kwam hij aan de start, en zette gelijk zijn beste prestatie op papier. Uitkomend op een gemiddelde snelheid van 958 meter per minuut, met zijn eerste getekende 2-jaarse, werd lokaal ook nog eens een flinke voorsprong van bijna een half uur de finishvlag gepasseerd. En weer kan een naam aan de teletekstlijst van het NIC ZWH toegevoegd worden met Sjoerd Grouwstra. Bennie Homma was ook weer terug te vinden op de teletekstpagina. Om 12.08.37 uur arriveerde zijn kopduif welke als tweede op de NIC uitslag verscheen. Met een tweejaarse nestduivin kwamen Bennie en Loes uit op 930 mpm en eindigden als negende in de noordelijke sector. Lokaal waren de plaatsen 4 en 10 ook hun deel. Cees de Boer, ook Stavoren, wist met een jaarling het podium te betreden. Om 12.56.07 uur arriveerde zijn nog onervaren strijder, uitkomend op 876 mpm, voor een jaarling een absolute topprestatie. Zoals te zien gelijk al grote gaten in de aankomsttijden, en helaas bleef dat ook zo. Vaak duurt het dagen, maar komen ze geleidelijk,weer opgedroogd, naar het noorden.

 

U kunt als geïnteresseerde, maar ook als leek de live aankomsten van geheel Friesland op www.blauwband.nl rechtstreeks volgen. Als eerste in Nederland en daarbuiten, hebben de heren van het NIC, een meldprogramma laten ontwikkelen, waarbij alle meldposten hun meldingen digitaal kunnen aanleveren. Het resultaat, de uitslag, wordt live en direct aangepast, waardoor de actualiteit direct volgbaar is. Neem eens een kijkje op zaterdag 14 juni tijdens de nationale klassieker vanaf St. Vincent.



MELDINGSPROGRAMMA DUIVEN
Het NICZWH - Blauwband meldingsprogramma is klaar.
Als test wordt de vlucht van Limoges via internet gemeld en kun je de aankomsten volgen.

Wij proberen alle Nationale Inkorfcentra's / meldposten in Fryslân deel te laten nemen aan deze test.

De meldingen kun je bekijken door op onderstaande banner te klikken.

hspace=0

De meldingen worden (real time) automatisch na 60 seconden ververst.

 

Limoges A01 is een testvlucht voor het gebruik van het meldingsprogramma Duiven.
De afstanden kunnen iets afwijken, en daardoor de snelheden.
Wij werken hard aan de berekening om deze aan te laten sluiten bij de landelijk gehanteerde afstanden.

 

Eerst gemelde duif Gebr. Limburg, Zuidveen met hun Spirit

 


Nieuwe website van de Noordelijke Unie is online:


Alle informatie met betrekking tot het vliegseizoen is uit, klik hier voor het informatieboek 2008


Modern Times

 

Duivensport ontwikkeld zich razendsnel als het gaat om nieuwe media. De Belgische site Pipa is een van de meest bezochte sportsites in hun thuisland, om maar aan te geven hoe belangrijk internet in de duivenwereld geworden is. Nieuws- reportages maar vooral actuele meldlijsten op het grootste podium, internationale klassiekers, blijken over de hele wereld met arendsogen te worden gevolgd. Er is dus vraag naar, er is een publiek, en zeg nou zelf, om tot de definitieve uitslag te wachten voor een klassering is niet meer van deze tijd.

 

De heren van het NIC zuidwesthoek Friesland willen nog een stapje verder zetten in de vaart der volkeren. Wij gaan dit seizoen als eerste komen met een live-uitslag op de overnachtvluchten voor heel Friesland. In samenwerking met de sportvrien